Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2015_Černá

Ošetření plodin tradičními fungicidy z pohledu výskytu nových mykotoxinů

Autor: Bc. Lucie Černá 
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D. 

Kontaminace potravin a krmiv mykotoxiny představuje závažný celosvětový problém. Mykotoxiny negativně ovlivňují zdraví člověka a hospodářských zvířat, navíc jsou zodpovědné za značné ekonomické ztráty. Jelikož nelze dosáhnout jejich kompletního odstranění z potravin, je nutné zamezit kontaminaci již u vstupní suroviny. Jedním ze způsobů je použití fungicidů. V rámci této práce bylo provedeno srovnání obsahu mykotoxinů v pšenici ozimé ošetřené fungicidním přípravkem vzhledem k neošetřené variantě. Bylo analyzováno 80 vzorků pšenice ozimé pocházející z polních pokusů provedených v letech 2012/2013 a 2013/2014 v lokalitě Kroměříž. V průběhu vegetace byla pšenice uměle inokulována kmenem Fusarium culmorum a ošetřena jednou ze tří variant fungicidního ošetření. K analýze 57 mykotoxinů byla využita UPLC‑MS/MS. Závěrem lze shrnout, že aplikace fungicidů zkoumaných v této práci vedla k výraznému snížení koncentračních hladin trichothecenů skupiny B a zearalenonu a v některých případech ke zvýšení hladin enniatinů oproti kontrolní variantě. Je pravděpodobné, že fungicidní ošetření vedlo k potlačení růstu kmene F. culmorum syntetizujícího trichotheceny skupiny B a zearalenon, čímž byl uvolněn prostor pro rozvoj plísní produkujících enniatiny.

Aktualizováno: 16.11.2015 17:15, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi