Kritické zhodnocení výskytu reziduí pesticidů v čaji
Autor: | Bc. Zuzana Kubošková |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | Ing. Marie Suchanová, Ph.D. |
Čaj se řadí mezi nejoblíbenější nealkoholické nápoje. Zároveň se však řadí mezi komodity s nejvyššími nálezy reziduí pesticidů. Cílem této práce bylo zjistit obsah reziduí pesticidů v zelených čajích dostupných v běžné obchodní síti a porovnat tyto obsahy ve dvou různých šaržích čajů. Sledován byl také přestup pesticidů a jejich stabilita v čajovém výluhu.
Rezidua pesticidů byla z čajů extrahována metodou QuEChERS s přečištěním pomocí disperzní extrakce na tuhou fázi a vymražením. Separace, identifikace a kvantifikace byla provedena kapalinovou chromatografií s hmotnostně spektrometrickou detekcí. V případě výluhu byl vzorek analyzován přímo pomocí LC-MS bez předchozí úpravy.
Bylo analyzováno 15 vzorků zelených čajů ze dvou různých šarží. Celkem u sedmi čajů překročila hodnota výsledku maximální limit reziduí alespoň v jedné z šarží. Jako nevyhovující byl s přihlédnutím k nejistotě měření hodnocen jeden vzorek z první šarže a dva vzorky z druhé šarže. Z porovnání obou šarží vyplynulo, že se jednotlivé šarže čajů stejného původu výrazně neliší. Byl sledován přestup pesticidů do výluhu v závislosti na jejich rozpustnosti ve vodě. Vlivem teploty nedošlo k degradaci žádného sledovaného pesticidu.