Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2015_Sosnová

Obsah vitaminu E ve smažených potravinách na českém trhu

Autor: Bc. Dominika Sosnová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:  doc. Ing. Zuzana Réblová, Ph.D.

Vitamin E je nejvýznamnější in vivo působící lipofilní antioxidant, jehož dostatečný příjem je důležitý pro prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Nejvýznamnější a nejbohatší zdroj vitaminu E jsou rostlinné oleje, které se často konzumují jako součást kulinárně upravených potravin. Avšak během kulinární úpravy potravin (především během smažení) může docházet k významným ztrátám vitaminu E (až 90 % původního obsahu), které se v některých případech mohou podílet na nedostatečném příjmu vitaminu E.

V současné době je v literatuře nedostatek spolehlivých údajů o obsahu vitaminu E v hotových, komerčně připravovaných, smažených potravinách. V prakticky jediné studii, která monitorovala obsah vitaminu E ve vybraných smažených potravinách na českém trhu, bylo zjištěno, že obsah vitaminu E ve smažených bramborových hranolcích a bramborových lupíncích je velmi variabilní. V návaznosti na tuto práci byla realizována série pokusů, která studovala obsah vitaminu E ve vybraných smažených potravinách. Z běžné obchodní sítě a vybraných stravovacích služeb bylo analyzováno několik vzorků hranolků a bramborových lupínků, následně byly výsledky z obou prací porovnány a vyvozeny z nich příslušné závěry.

Aktualizováno: 16.11.2015 17:11, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi