Obsah vitaminu E ve smažených potravinách na českém trhu
Autor: | Bc. Dominika Sosnová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Ing. Zuzana Réblová, Ph.D. |
Vitamin E je nejvýznamnější in vivo působící lipofilní antioxidant, jehož dostatečný příjem je důležitý pro prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Nejvýznamnější a nejbohatší zdroj vitaminu E jsou rostlinné oleje, které se často konzumují jako součást kulinárně upravených potravin. Avšak během kulinární úpravy potravin (především během smažení) může docházet k významným ztrátám vitaminu E (až 90 % původního obsahu), které se v některých případech mohou podílet na nedostatečném příjmu vitaminu E.
V současné době je v literatuře nedostatek spolehlivých údajů o obsahu vitaminu E v hotových, komerčně připravovaných, smažených potravinách. V prakticky jediné studii, která monitorovala obsah vitaminu E ve vybraných smažených potravinách na českém trhu, bylo zjištěno, že obsah vitaminu E ve smažených bramborových hranolcích a bramborových lupíncích je velmi variabilní. V návaznosti na tuto práci byla realizována série pokusů, která studovala obsah vitaminu E ve vybraných smažených potravinách. Z běžné obchodní sítě a vybraných stravovacích služeb bylo analyzováno několik vzorků hranolků a bramborových lupínků, následně byly výsledky z obou prací porovnány a vyvozeny z nich příslušné závěry.