Potenciál infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací ve spojení s multivariační analýzou dat pro analýzu preparátů určených pro kloubní výživu
Autor: | Bc. Alyona Vassilkova |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | prof. Dr. Ing. Jan Poustka |
Chondroitin sulfát (CS) a hyaluronová kyselina (HA), glukosamin (GSA) jsou jedny z hlavních složek chrupavčité tkáně. Bylo prokázáno, že užívání kloubních preparátů s jejich obsahem zmírňuje zánět a bolest při osteoartróze a zlepšuje funkčnost kloubů a proto jsou používány pro výrobu léčivých přípravků a kloubních doplňků stravy. Pro analýzu těchto látek je kromě dominantních elektromigračních a chromatografických metod používána i metoda infračervené spektroskopie (IČ), jejímiž hlavními výhodami jsou rychlost, přesnost a možnost nedestruktivního stanovení.
V rámci této práce byly testovány možnosti metody infračervené spektroskopie (profilové měření) v kombinaci se statistickými metodami multivariační analýzy. Diskriminační analýza prokázala možnost rozlišení přípravků obsahujících GSA, CS a HA.