Zhodnocení míry kontaminace kečupů mykotoxiny a pesticidy s využitím LC-MS/MS
Autor: | Bc. Lucie Matějková |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.; Ing. Petra Slavíková |
Mykotoxiny a rezidua pesticidů jsou významnými kontaminanty řady komodit rostlinného i živočišného původu, které představují potenciální ohrožení zdraví člověka v důsledku jejich negativního toxikologického působení, a to jak akutního tak chronického. V rámci této práce byla hodnocena chemická bezpečnost z pohledu výskytu mykotoxinů (57 analytů) a reziduí pesticidů (309 analytů) v 18-ti vzorcích kečupů. K analýze bylo využito moderní instrumentace ultra-účinného kapalinového chromatografu ve spojení s tandemovým hmotnostním spektrometrem, U-HPLC-MS/MS. Ve všech vzorcích kečupů, kromě jednoho (94 %), byly detekovány mykotoxiny, a to zejména alternariol, alternariol-methylether a beauvericin v rozsahu od 1 do 23 µg/kg. V případě pesticidů, které byly přítomny ve 13-ti vzorcích (72 %), bylo celkem detekováno 11 analytů v množství nepřesahujícím maximální limit reziduí. Nejčastěji se vyskytujícími pesticidy byly carbendazim, propamocarb, imidacloprid a dimethomorph v rozsahu od 0,002 do 0,022 mg/kg.