Hodnocení kvality mletého pepře (Piper Nigrum) pomocí techniky SPME–GC–MS
Autor: | Bc. Diana Ciencialová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | prof. Ing. Hajšlová Jana, CSc., Ing. Hradecký Jaromír |
V rámci tohoto projektu byla hodnocena kvalita mletého černého pepře (Piper Nigrum) na základě profilu těkavých látek. Byly studovány odlišnosti profilu těkavých látek mletého pepře a komodit (slupky mletého pepře, spent mletého pepře, oleoresin), kterými je mletý pepř falšován. 37 vzorků bylo analyzováno technikou HS-SPME-GC-TOF-MS, naměřená data byla zpracována statistickým modelem PCA. Touto metodou bylo docíleno oddělení vzorků mletého pepře a jeho zástupných komodit, přičemž byly identifikovány markery jednotlivých skupin. Mezi markery těchto zástupných komodit se řadí kyselina octová, izopropylalkohol, etylacetát, kopaen aj.