Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2015_Ciencialová

Hodnocení kvality mletého pepře (Piper Nigrum) pomocí techniky SPME–GC–MS

Autor: Bc. Diana Ciencialová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Hajšlová Jana, CSc., Ing. Hradecký Jaromír

V rámci tohoto projektu byla hodnocena kvalita mletého černého pepře (Piper Nigrum) na základě profilu těkavých látek. Byly studovány odlišnosti profilu těkavých látek mletého pepře a komodit (slupky mletého pepře, spent mletého pepře, oleoresin), kterými je mletý pepř falšován. 37 vzorků bylo analyzováno technikou HS-SPME-GC-TOF-MS, naměřená data byla zpracována statistickým modelem PCA. Touto metodou bylo docíleno oddělení vzorků mletého pepře a jeho zástupných komodit, přičemž byly identifikovány markery jednotlivých skupin. Mezi markery těchto zástupných komodit se řadí kyselina octová, izopropylalkohol, etylacetát, kopaen aj.

Aktualizováno: 17.11.2015 08:29, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi