Studium inulinu v topinamburu hlíznatém
Autor: | Bc. Lucie Máčiková |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Aleš Krmela |
Inulin je zásobním polysacharidem vyšších rostlin. Jde o polymer ze skupiny fruktanů vykazující řadu unikátních vlastností díky β-(2→1) vazbě mezi fruktosovými jednotkami řetězce. Má příznivé účinky na lidské zdraví, působí jako nevyužitelná vláknina a vykazuje prebiotické účinky. Je tedy zajímavou surovinou pro potravinářský průmysl. V rámci prezentované studie byl sledován obsah polysacharidu inulinu v hlízách topinamburu hlíznatého (Helianthus tuberosus) z jarní a podzimní sklizně. Obsah inulinu byl stanoven pomocí ultra účinné kapalinové chromatografie ve spojení evaporative light scattering detektorem (U-HPLC-ELSD) jako množství fruktosy a glukosy vzniklé kyselou hydrolýzou. Přestože nedošlo k významné změně v množství obsaženého inulinu, byly sledovány změny ve složení volných sacharidů fruktosy, glukosy a sacharosy mezi jednotlivými sklizněmi. Dále byla testována vhodnost membránových procesů pro frakcionaci šťáv topinamburu dle počtu fruktosových jednotek, délka řetězců byla stanovena pomocí ultra účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (U-HPLC-MS/MS). Průměrná délka fruktosového řetězce se pohybovala v rozmezí stupně polymerace 5-6, zatímco nejdelší přítomný řetězce vykazoval stupeň polymerace 15.