Biologicky aktivní látky v konopí setém – analytické a výživové hodnocení kanabinoidů v konopí a konopných výrobcích
Autor: | Bc. František Beneš |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | prof. Ing. Hajšlová Jana, CSc. |
Kanabinoidy se řadí mezi biologicky aktivní látky, které se vyskytují pouze v konopí. V současnosti se věnuje pozornost především Δ9-tetrahydrokanabinolu (THC) a kanabidiolu (CBD). THC patří mezi halucinogeny a jeho obsah je legislativně sledován. Oproti tomu CBD vykazuje antioxidační a neuroprotektivní účinky. Právě díky antioxidačním účinkům má CBD potenciál využití potravinářství ve formě účinného antioxidantu. V čerstvé rostlině se kanabinoidy vyskytují ve formě svých kyselin, které vlivem záření a vyšších teplot dekarboxylují a díky těmto změnám může docházet k celkové změně obsahu kanabinoidů ve prospěch biologicky aktivních forem. Proto je třeba sledovat celý profil kanabinoidů, abychom dostali celkovou informaci o vzorku.
V rámci této práce jsme se zabývali vývojem a validací metody pro analýzu kanabinoidů v sušenkách obsahujících listy konopí setého. Protože během procesu pečení dochází ke změně profilu kanabinoidů, zmonitorovali jsme jejich obsah, jak ve výchozí surovině (sušené listy), tak v konečném produktu (sušenky). Pro analýzu byla použita metoda HPLC ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií. Dále jsme se zabývali antioxidačními účinky CBD. K tomuto účelu jsme použili vepřové sádlo, které bylo uměle kontaminováno přídavkem CBD. K změření antioxidační kapacity CBD jsme využili přístroj Oxipres.