Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2011

Obsah tuku a složení mastných kyselin tuku v cukrářských výrobcích na našem trhu a jeho výživové hodnocení

Autor: Bc. Alžběta Švehlová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., Ing. Anna Šípková

Tuky jsou nedílnou součástí naší výživy. Velké množství tuku konzumujeme ve formě tzv. skrytých tuků. Jedním ze zdrojů těchto tuků mohou být cukrářské výrobky. Tento druh potravin je mezi spotřebiteli velmi žádaný a oblíbený. Zpravidla má ovšem vysokou energetickou hodnotu díky vysokému obsahu tuku a cukru. Kromě celkového množství zkonzumovaného tuku je důležité věnovat pozornost jeho složení mastných kyselin. Z výživového hlediska jsou nevhodné některé nasycené mastné kyseliny (laurová, myristová) a trans-nenasycené mastné kyseliny (TFA). Dlouhodobý příjem tuku s nevhodným složením je rizikovým faktorem vzniku řady neinfekčních onemocnění hromadného výskytu.
V této práci byl stanoven obsah tuku a jeho složení mastných kyselin ve vybraných cukrářských výrobcích a polevách běžně dostupných na českém trhu. Obsah tuku v náplních cukrářských výrobků se pohyboval v širokém rozmezí 9 – 42 %, u polev v rozmezí 37 – 43 %. U několika výrobků byl zjištěn vyšší obsah TFA. U dvou polev bylo množství TFA dokonce vyšší než 40 %. Byl zaznamenán také vysoký obsah nasycených mastných kyselin (SAFA). U 7 výrobků byl obsah SAFA dokonce vyšší než 50 %. Z toho u 6 výrobků byl tento vysoký obsah SAFA převážně tvořen kyselinou laurovou a myristovou.

Aktualizováno: 27.8.2015 13:45, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi