Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2011

Sledování fytoestrogenů v potravinách a krmivech

Autor: Bc. Aleš Krmela
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Hana Novotná

Fytoestrogeny jsou sekundární metabolity rostlin s biologickou aktivitou, schopné imitovat funkci endokrinních hormonů jako 17ß-estradiol a nahrazovat je. Jsou přirozenou součástí rostlin, vznikají jako forma ochrany proti nepříznivým podmínkám okolního prostředí a jsou tedy běžnou součástí potravin i krmiv. Konzumací mohou přecházet do lidského i zvířecího organismu. Kvůli svým biologickým účinkům představují jak přínos, tak riziko. Mezi možné benefity patří potenciální rakovino-ochranný charakter či mírnění menopauzálních symptomů, naopak jejich zvýšený příjem představuje rovněž značné riziko kvůli nahrazování endokrinních hormonů. U dětí se nemusí projevit účinky okamžitě, později může dojít ke špatnému načasování puberty či k úplnému selhání menstruace děvčat. Z těchto důvodů je třeba monitorovat obsah fytoestrogenů v krmivech, potravinách a dětské stravě. Za tímto účelem byla vyvinuta a validována UPLC–MS/MS metoda, která byla použita při stanovení fytoestrogenů v dětské stravě a krmivech.

Aktualizováno: 27.8.2015 13:43, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi