Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2011

Vliv antioxidačních přípravků na těkavé profily rybího oleje

Autor: Bc. Michaela Steidlová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: doc. Ing. Kateřina Riddellová, Ph.D., Ing. Šárka Přinosilová

Rybí oleje jsou ve velké míře používány jako potravinové doplňky stravy, neboť jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, především eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA) kyseliny, které mají pozitivní vliv na zdraví člověka a hrají důležitou roli v prevenci kardiovaskulárních chorob a výskytu vysokého krevního tlaku. Nenasycené mastné kyseliny však velmi snadno podléhají oxidaci, při které dochází k tvorbě nežádoucích složek (včetně těkavých látek), které mohou mít negativní vliv na aroma rybích olejů, a mohou snižovat jejich nutriční a senzorickou kvalitu.
Cílem předkládané studie bylo zhodnotit vliv přídavku antioxidantu na bázi rozmarýnového oleje na těkavé profily rybího oleje za účelem zamezení tvorby nežádoucích látek a zvýšení údržnosti potravinových doplňků po jejich otevření. Pro stanovení těkavých složek rybího oleje byla použita metoda mikroextrakce tuhou fází ve variantě head-space (HS–SPME) ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (GC–MS).

Aktualizováno: 27.8.2015 13:39, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi