Vliv antioxidačních přípravků na těkavé profily rybího oleje
Autor: | Bc. Michaela Steidlová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | doc. Ing. Kateřina Riddellová, Ph.D., Ing. Šárka Přinosilová |
Rybí oleje jsou ve velké míře používány jako potravinové doplňky stravy, neboť jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, především eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA) kyseliny, které mají pozitivní vliv na zdraví člověka a hrají důležitou roli v prevenci kardiovaskulárních chorob a výskytu vysokého krevního tlaku. Nenasycené mastné kyseliny však velmi snadno podléhají oxidaci, při které dochází k tvorbě nežádoucích složek (včetně těkavých látek), které mohou mít negativní vliv na aroma rybích olejů, a mohou snižovat jejich nutriční a senzorickou kvalitu.
Cílem předkládané studie bylo zhodnotit vliv přídavku antioxidantu na bázi rozmarýnového oleje na těkavé profily rybího oleje za účelem zamezení tvorby nežádoucích látek a zvýšení údržnosti potravinových doplňků po jejich otevření. Pro stanovení těkavých složek rybího oleje byla použita metoda mikroextrakce tuhou fází ve variantě head-space (HS–SPME) ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (GC–MS).