Využití moderních analytických technik pro sledování organických nanočástic v potravinách
Autor: | Bc. Karel Lukš |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Veronika Krtková |
Nanotechnologie v současné době představují nejdynamičtěji se rozvíjející obor zahrnující produkci celé řady nanomateriálů – nanobjekty a nanočástice. Své uplatnění rozšiřují i v potravinářském průmyslu, do kterého přicházejí s cílem vyvinout nové technologie, jejichž úkolem je zlepšit skladovatelnost, trvanlivost, výživovou hodnotu a organoleptické vlastnosti potravin. Nanočástice se obecně odlišují od větších částic svými vlastnostmi, které mohou ovlivnit jejich osud v organismu a tím představují různá zdravotní rizika pro člověka. V současné době nejsou k dispozici vhodné metody pro stanovení organických nanočástic v potravinářských matricích. Na základě těchto aspektů je velmi důležité vyvinout vhodné analytické metody pro separaci, charakterizaci a stanovení organických nanočástic v potravinách.
V rámci projektu Nanolyse: Nanoparticles in Food je cílem vyvinout a validovat vhodnou analytickou metodu pro stanovení organických nanočástic (ENPs) polysorbátového typu v potravinách. Pro stanovení ENPs byla testována technika ultraúčinné kapalinové chromatografie s analyzátorem doby letu UPLC TOF MS. Jako potravinářská matrice byl pro sledování nanočástic zvolen pomerančový džus.