Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2011

Mykotoxiny v krmivech a vliv na efektivitu výkrmu kuřat

Autor: Bc. Kateřina Hájková
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Ing. Zbyněk Džuman

Mykotoxiny jsou celosvětově rozšířené přírodní kontaminanty hojně napadající polnohospodářské plodiny, jež jsou hlavní složkou krmných směsí. Mohou tak způsobovat řadu závažných mykotoxikóz a být zdrojem nemalých ekonomických ztrát v zemědělství. Maximální hygienické limity mykotoxinů v krmivech jsou upravovány směrnicí Komise 32/2002 a doporučením Komise 576/2006.
Cílem experimentální práce byla analýza 52 toxických sekundárních metabolitů vláknitých mikromycet rodů Aspergillus), Fusarium, Penicillium, Alternaria a Claviceps v komplexních krmných směsích určených pro výkrm jatečných brojlerů metodou ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí (U-HPLC–MS/MS). Krmiva byla odebírána přímo z pěti jatečných chovů (Dubějovice, Rabbit Trhový Štěpánov, Poříčí, Utěšenovice a Sedmpány) a nálezy mykotoxinů byly korelovány s parametry výchovu, jako je konverze krmiva (tj. množství krmiva na 1 kg živé váhy) a úhyn kuřat. Výzkum je financován z projektu COST OC10059 „Inovativní přístupy pro rychlé a komplexní zhodnocení mykotoxinové kontaminace krmiv“.

Aktualizováno: 27.8.2015 13:30, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi