Mykotoxiny v krmivech a vliv na efektivitu výkrmu kuřat
Autor: | Bc. Kateřina Hájková |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Ing. Zbyněk Džuman |
Mykotoxiny jsou celosvětově rozšířené přírodní kontaminanty hojně napadající polnohospodářské plodiny, jež jsou hlavní složkou krmných směsí. Mohou tak způsobovat řadu závažných mykotoxikóz a být zdrojem nemalých ekonomických ztrát v zemědělství. Maximální hygienické limity mykotoxinů v krmivech jsou upravovány směrnicí Komise 32/2002 a doporučením Komise 576/2006.
Cílem experimentální práce byla analýza 52 toxických sekundárních metabolitů vláknitých mikromycet rodů Aspergillus), Fusarium, Penicillium, Alternaria a Claviceps v komplexních krmných směsích určených pro výkrm jatečných brojlerů metodou ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí (U-HPLC–MS/MS). Krmiva byla odebírána přímo z pěti jatečných chovů (Dubějovice, Rabbit Trhový Štěpánov, Poříčí, Utěšenovice a Sedmpány) a nálezy mykotoxinů byly korelovány s parametry výchovu, jako je konverze krmiva (tj. množství krmiva na 1 kg živé váhy) a úhyn kuřat. Výzkum je financován z projektu COST OC10059 „Inovativní přístupy pro rychlé a komplexní zhodnocení mykotoxinové kontaminace krmiv“.