Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2011

Stanovení širokého spektra mykotoxinů v ovocných matricích s využitím metody QuEChERS

Autor: Bc. Marie Fenclová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Marta Václavíková

Mykotoxiny, toxické sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub, představují jedny z nejzávažnějších přírodních kontaminantů. Mohou se vyskytovat v různých potravinářských surovinách a díky své stabilitě během technologického zpracování přecházet až do finálních potravin či krmiv. S ohledem na jejich toxické účinky je obsah mykotoxinů v potravinách legislativně regulován. Ovoce patří mezi striktně kontrolované suroviny, především kvůli jeho využití pro výrobu dětské výživy. V posledních letech se ke stanovení mykotoxinů stále častěji využívá kapalinová chromatografie ve spojení s hmotnostní detekcí.
V rámci této práce byla vyvinuta, optimalizována a validována analytická metoda pro stanovení až 50 různých mykotoxinů v ovocných matricích s jablečným a/nebo pomerančovým základem. Pro extrakci mykotoxinů byla použita moderní metoda QuEChERS, během níž dochází zároveň i k přečištění analytů, což umožňuje detekci i velmi nízkých hladin mykotoxinů. Stanovení analytů bylo provedeno pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní detekcí (UPLC–MS/MS) na přístroji QTRAP 5500 (AB Sciex). Tato nová metoda byla využita pro monitoring mykotoxinů v různých typech džusů a výrobků určených pro dětskou výživu.

Aktualizováno: 27.8.2015 13:30, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi