Stanovení širokého spektra mykotoxinů v ovocných matricích s využitím metody QuEChERS
Autor: | Bc. Marie Fenclová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Marta Václavíková |
Mykotoxiny, toxické sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub, představují jedny z nejzávažnějších přírodních kontaminantů. Mohou se vyskytovat v různých potravinářských surovinách a díky své stabilitě během technologického zpracování přecházet až do finálních potravin či krmiv. S ohledem na jejich toxické účinky je obsah mykotoxinů v potravinách legislativně regulován. Ovoce patří mezi striktně kontrolované suroviny, především kvůli jeho využití pro výrobu dětské výživy. V posledních letech se ke stanovení mykotoxinů stále častěji využívá kapalinová chromatografie ve spojení s hmotnostní detekcí.
V rámci této práce byla vyvinuta, optimalizována a validována analytická metoda pro stanovení až 50 různých mykotoxinů v ovocných matricích s jablečným a/nebo pomerančovým základem. Pro extrakci mykotoxinů byla použita moderní metoda QuEChERS, během níž dochází zároveň i k přečištění analytů, což umožňuje detekci i velmi nízkých hladin mykotoxinů. Stanovení analytů bylo provedeno pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní detekcí (UPLC–MS/MS) na přístroji QTRAP 5500 (AB Sciex). Tato nová metoda byla využita pro monitoring mykotoxinů v různých typech džusů a výrobků určených pro dětskou výživu.