Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2011

GC-MS/MS – nové možnosti stanovení organických kontaminantů v potravinách

Autor: Bc. Michal Stupák
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D., Ing. Kamila Kalachová

V současné době, kdy je v analytických laboratořích kladen velký důraz na zpracovaní co největšího množství vzorků za co nejkratší čas, je nutné vyvíjet rychlé, jednoduché a levné analytické postupy pro stanovení co nejšíršího spektra látek v jedné metodě. Toto je i jedním z úkolů evropského projektu CONffIDENCE, v rámci kterého byla vyvinuta metoda umožňující simultánní stanovení polychlorovaných bifenylů (PCB), bromovaných retardérů hoření (BFR) a polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU), jako finální instrumentální koncovka je zde využívána plynová chromatografie s hmotnostně spektrometrickým detektorem a analyzátorem doby letu (GC–TOFMS).
Cílem prezentované práce bylo rozšířit již dříve vyvinutou metodu pro stanovení organických kontaminantů v rybách a mořských plodech o methylované PAU, vybrané organochlorové pesticidy (OCP), a nově sledované zástupce BFR. Jako závěrečná koncovka byla nově využita technika plynové chromatografie s tandemovou hmotností spektrometrií (GC–MS/MS). V rámci experimentů bylo dosaženo LOQ pro PCB 0,01 – 0,05 µg/kg, pro PAU 0,01 – 0,03 µg/kg, pro OCP 0,06 – 0,75 µg/kg, pro PBDE 0,05 – 10 µg/kg a pro ABFR 0,10 – 10 µg/kg při použití techniky nástřiku pulsní splitless.

Aktualizováno: 27.8.2015 13:15, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi