GC-MS/MS – nové možnosti stanovení organických kontaminantů v potravinách
Autor: | Bc. Michal Stupák |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D., Ing. Kamila Kalachová |
V současné době, kdy je v analytických laboratořích kladen velký důraz na zpracovaní co největšího množství vzorků za co nejkratší čas, je nutné vyvíjet rychlé, jednoduché a levné analytické postupy pro stanovení co nejšíršího spektra látek v jedné metodě. Toto je i jedním z úkolů evropského projektu CONffIDENCE, v rámci kterého byla vyvinuta metoda umožňující simultánní stanovení polychlorovaných bifenylů (PCB), bromovaných retardérů hoření (BFR) a polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU), jako finální instrumentální koncovka je zde využívána plynová chromatografie s hmotnostně spektrometrickým detektorem a analyzátorem doby letu (GC–TOFMS).
Cílem prezentované práce bylo rozšířit již dříve vyvinutou metodu pro stanovení organických kontaminantů v rybách a mořských plodech o methylované PAU, vybrané organochlorové pesticidy (OCP), a nově sledované zástupce BFR. Jako závěrečná koncovka byla nově využita technika plynové chromatografie s tandemovou hmotností spektrometrií (GC–MS/MS). V rámci experimentů bylo dosaženo LOQ pro PCB 0,01 – 0,05 µg/kg, pro PAU 0,01 – 0,03 µg/kg, pro OCP 0,06 – 0,75 µg/kg, pro PBDE 0,05 – 10 µg/kg a pro ABFR 0,10 – 10 µg/kg při použití techniky nástřiku pulsní splitless.