Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2011

Využití techniky DART–MS pro rychlou kontrolu obsahu melaminu a močoviny v krmivech

Autor: Bc. Kateřina Pecháčková
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Lukáš Václavík, Ph.D.

Melamin se běžně používá jako retardátor hoření, pro průmyslovou výrobu plastů, laminátů a lepidel. Je také vedlejším produktem metabolismu cyromazinu, pesticidu působícím jako inhibitor růstu hmyzu. V minulosti bylo odhaleno falšování krmiv pro zvířata a sušeného mléka přídavkem melaminu do těchto komodit. Molekula melaminu je z 67% tvořena atomy dusíku, proto lze tuto sloučeninu použít k zamaskování sníženého obsahu bílkovin, např. v důsledku ředění mléka. Jejich obsah je totiž rutinně kontrolován pomocí Kjeldahlovy metody, v rámci které jsou bílkoviny přítomné ve vzorku po převedení na amoniak stanoveny titračně jako obsah dusíku. Močovina představuje další dusíkatou látku, kterou je potenciálně možné k maskování tohoto typu falšování použít. Cílem práce bylo zavést novou, rychlou metodu pro kontrolu obsahu melaminu a močoviny ve vzorcích krmiva s využitím techniky DART–MS. Hmotnostní spektrometrie v otevřené atmosféře umožňuje rychlé a přímé vyšetření vzorku v jeho nativním stavu za okolních podmínek s minimálními nároky na jeho přípravu a bez předchozí chromatografické separace.

Aktualizováno: 27.8.2015 13:14, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi