Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2011

Stanovení polyfluorovaných surfaktantů v technických směsích a vzorcích potravinářských papírů

Autor: Renata Jandová
Ročník: B3
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Ondřej Lacina, Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.

Polyfluorované surfaktanty (PFS) se díky svým unikátním vlastnostem používají v mnoha aplikacích, jako je výroba papíru pro potravinářské účely, čistící a leštící prostředky, textilní průmysl apod. Strukturně jsou PFS velmi různorodá skupina látek: (i) estery kyseliny fosforečné (PAPS, S-diPAPS, SN-diPAPS), (ii) neionogenní polyetoxylátové surfaktanty, (iii) akryláty a další, avšak většina z nich obsahuje jako základ fluorotelomerní alkoholy.
Prezentovaná práce se zaměřila na vývoj metody pro analýzu různých PFS v papírech určených pro styk s potravinami pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní detekcí. Nejprve jsme v nejběžnějších technických směsích těchto látek hledali řady iontů s rozdílem hmot = 99.99 (-CF2CF2-) nebo = 49.99 (-CF2-), charakteristické pro fluorované látky. Dále se v těchto směsích cílově analyzovaly známé fluorované látky, jako jsou perfluorované karboxylové kyseliny (PFCA), fluorotelomerní alkoholy (FTOH) a nejběžnější skupinu PFS – PAPS. Většina technických směsí obsahovala FTOH a/nebo PFCA, takže tyto skupiny byly primárně sledovány i v extraktech papírů. Ze 47 testovaných papírů jich 17 obsahovalo FTOH a/nebo PFCA, ale jen u 10 z nich byly potvrzeny PAPS, takže zbylých 7 vzorků zřejmě obsahuje jiné, méně časté PFS.

Aktualizováno: 27.8.2015 13:14, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi