Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2011

Optimalizace metody pro stanovení reziduí pesticidů v čaji technikou GC–MS/MS

Autor: Bc. Veronika Bachanová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: doc. Ing. Tomáš Čajka, Ph.D.

Čaj patří mezi velmi oblíbený a rozšířený nápoj po celém světě. Z těchto důvodů jsou tudíž kladeny vysoké nároky na jeho jakost a hygienickou nezávadnost. Čajovník představuje poměrně choulostivou rostlinu, která musí být během svého pěstování chráněna proti různým škodlivým vlivům. Pro tyto účely jsou používány především pesticidy, které pak mohou být přítomny v prodávaných čajích.
Náplní prezentované práce bylo vyvinout, optimalizovat a validovat citlivou, rychlou a spolehlivou metodu pro analýzu reziduí pesticidů v čaji pomocí techniky plynové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (GC–MS/MS) s využitím analyzátoru typu trojitý kvadrupól (QqQ). Během vývoje metody byla testována extrakční metoda na principu QuEChERS s následným přečištěním primárního extraktu pomocí disperzní extrakce tuhou fází (dSPE). Jelikož čaj představuje značně komplexní matrici s vysokým obsahem potenciálních interferentů (např. kofein, polyfenoly), bylo nutno zavést dočištění extraktů re-extrakcí kapalina–kapalina (LLE) nepolárním rozpouštědlem za účelem redukce daných interferentů.

Aktualizováno: 27.8.2015 13:12, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi