Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2005

Distribuce fusariových mykotoxinů v zrnu pšenice

Autor: Kateřina Součková
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Kateřina Lancová

V poslední době vzrůstá zájem o informace o zdravotní nezávadnosti potravin. Řada potravin a krmiv podléhá napadení mikroskopickými houbami, které mohou za přítomných podmínek produkovat velmi toxické často chemicky stabilní sekundární metabolity, souhrnně nazývané mykotoxiny. Tyto přírodní toxiny mohou vyvolat řadu onemocnění jak u zvířat tak člověka. Jednou z klíčových otázek je distribuce zmíněných toxinů v zrnu obilovin a následně jejich přechod do jednotlivých frakcí při zpracování.
V rámci projektu NAZV byla realizována studie zaměřená na tuto problematiku. Frakce získané při mletí byly vyšetřeny na obsah 7 trichothecenových mykotoxinů (nivalenol, deoxynivalenol, fusarenon, HT-2-toxin, T-2 toxin, 3-acetyldeoxynivalenol, 15-acetyldeoxynivalenol). Zjištěné výsledky vykazují kumulaci fusariových mykotoxinů především do obalových částí zrna. Pro zajištění kontroly získaných dat byl připraven referenční materiál.

Aktualizováno: 27.8.2015 12:49, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi