Distribuce fusariových mykotoxinů v zrnu pšenice
Autor: | Kateřina Součková |
Ročník: | 5. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Kateřina Lancová |
V poslední době vzrůstá zájem o informace o zdravotní nezávadnosti potravin. Řada potravin a krmiv podléhá napadení mikroskopickými houbami, které mohou za přítomných podmínek produkovat velmi toxické často chemicky stabilní sekundární metabolity, souhrnně nazývané mykotoxiny. Tyto přírodní toxiny mohou vyvolat řadu onemocnění jak u zvířat tak člověka. Jednou z klíčových otázek je distribuce zmíněných toxinů v zrnu obilovin a následně jejich přechod do jednotlivých frakcí při zpracování.
V rámci projektu NAZV byla realizována studie zaměřená na tuto problematiku. Frakce získané při mletí byly vyšetřeny na obsah 7 trichothecenových mykotoxinů (nivalenol, deoxynivalenol, fusarenon, HT-2-toxin, T-2 toxin, 3-acetyldeoxynivalenol, 15-acetyldeoxynivalenol). Zjištěné výsledky vykazují kumulaci fusariových mykotoxinů především do obalových částí zrna. Pro zajištění kontroly získaných dat byl připraven referenční materiál.