Produkce sekundárních metabolitů vláknitých hub rodu Fusarium
Autor: | Alexandra Krplová |
Ročník: | 4. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Kateřina Lancová |
Mykotoxiny, sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub, mohou kontaminovat široké spektrum potravin a krmiv. Nejvýznamnější producenti těchto toxických látek jsou vláknité houby rodu Fusarium, Aspergillus a Penicillium. Mykotoxiny se dostávají do potravního řetězce zvířat i lidí, tím mohou způsobovat onemocnění souhrnně nazývaná mykotoxikózy. K nejvíce sledovaným mykotoxinům vyskytujících se v plodinách pěstovaných v klimatických podmínkách mírného pásma patří fusariové mykotoxiny. Nejvýznamnějšími zástupci této skupiny jsou trichotheceny - deoxynivalenol, nivalenol, T-2 a HT-2 toxiny a dále estrogen zearalenon. Jejich koncentrace v napadené plodině a relativní zastoupení je dáno typem producenta a jeho virulencí. Právě na hodnocení tohoto aspektu se zaměřila předkládaná práce.
Vyšetřeny byly vzorky kultur, které byly naočkovány nejvýznamnějšími druhy mikroskopických vláknitých hub rodu Fusarium (F. poae, F graminearum, F. culmorum, F. sporotrichioides, a F. equeseti) získanými z banky mikroorganismů ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby (VÚRV Praha), na obsah trichothecenových mykotoxinů a zearalenonu.
Dále byl zjišťován výskyt a obsah jednotlivých trichothecenů v uměle infikovaných rostlinách ječmene a kukuřice. Naklíčené obilky byly naočkovány třemi nejběžnějšími druhy rodu Fusarium – F. graminearum, F. culmorum a F. poae.