Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2005

Sledování vlivu kulinárních úprav a skladování na obsah biologicky aktivních látek v rajčatech

Autor: Petra Honzíková
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Věra Schulzová

Rajčata (Lycopersicon), patřící mezi lilkovité rostliny (Solanaceae), obsahují biologicky aktivní látky, mezi které lze zařadit karotenoidy a glykoalkaloidy. Karotenoidy, ß-karoten a lykopen, patří z chemického hlediska do skupiny tetraterpenoidů a jedná se o oligomery isoprenu. Tyto látky mají antioxidační účinky a hrají pozitivní úlohu v lidském organismu. V rajčatech se však také přirozeně vyskytují toxické glykoalkaloidy ?-tomatin a dehydrotomatin, odvozené od aglykonu spirosolanu.
Cílem práce bylo sledovat vliv kulinárních úprav a délky skladování (při 4°C) na obsah těchto významných karotenoidů a glykoalkaloidů v rajčatech. Z kulinárních úprav bylo posuzováno vaření, pečení a mikrovlnný ohřev.
Sledována byla distribuce karotenoidů a glykoalkaloidů v jednotlivých částech rajčete, tj. ve slupce, dužnině a zrníčkách. Dále byla studována stabilita standardů ß-karotenu a lykopenu a směsi rajčatových extraktů, které byly skladovány ve vialkách v mrazáku (-18°C), lednici (4°C) a při laboratorní teplotě. Lykopen a ß-karoten byly stanoveny metodou kapalinové chromatografie s UV detekcí (HPLC/UV), glykoalkaloidy metodou kapalinové chromatografie s MS detekcí (LC-MS/MS).

Aktualizováno: 27.8.2015 12:46, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi