Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2005

Perfluorované perzistentní kontaminanty ve vodním ekosystému

Autor: Petra Hrádková
Ročník: 4.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Konzultant: Ing. Kateřina Hájková

Řada perfluorovaných sloučenin představuje vedle polychlorovaných a polybromovaných látek další skupinu halogenovaných kontaminantů, které mohou negativně působit na biotickou složku. Patří mezi perzistentní sloučeniny s bioakumulačním potenciálem a jejich přítomnost byla zjištěna především ve vodním ekosystému. Mohou však také pronikat do potravinového řetězce člověka. Mezi nejsledovanější zástupce řadíme perfluorooktansulfonát a jeho soli (PFOS), kyselinu perfluorooktanovou (PFOA) a perfluorooktansulfonamid (PFOSA). V současné době se výzkumem perfluorovaných látek v potravních řetězcích zabývá i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority – EFSA).
Na Ústavu chemie a analýzy potravin byla optimalizována metoda pro stanovení výše zmíněných zástupců perfluorovaných sloučenin. Oddělení analytu od matrice je založeno na tvorbě relativně hydrofobního iontového páru a jeho následné extrakci do methyl-tert-butyletheru. K identifikaci a kvantifikaci perfluorovaných sloučenin se využívá techniky kapalinové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí (LC-MS/MS) a analyzátorem iontů typu iontová past (ITD).
V práci bude prezentována validace metody a dokumenty nálezy těchto látek v živočišných vzorcích.

Aktualizováno: 26.8.2015 13:50, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi