Perfluorované perzistentní kontaminanty ve vodním ekosystému
Autor: | Petra Hrádková |
Ročník: | 4. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
Konzultant: | Ing. Kateřina Hájková |
Řada perfluorovaných sloučenin představuje vedle polychlorovaných a polybromovaných látek další skupinu halogenovaných kontaminantů, které mohou negativně působit na biotickou složku. Patří mezi perzistentní sloučeniny s bioakumulačním potenciálem a jejich přítomnost byla zjištěna především ve vodním ekosystému. Mohou však také pronikat do potravinového řetězce člověka. Mezi nejsledovanější zástupce řadíme perfluorooktansulfonát a jeho soli (PFOS), kyselinu perfluorooktanovou (PFOA) a perfluorooktansulfonamid (PFOSA). V současné době se výzkumem perfluorovaných látek v potravních řetězcích zabývá i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority – EFSA).
Na Ústavu chemie a analýzy potravin byla optimalizována metoda pro stanovení výše zmíněných zástupců perfluorovaných sloučenin. Oddělení analytu od matrice je založeno na tvorbě relativně hydrofobního iontového páru a jeho následné extrakci do methyl-tert-butyletheru. K identifikaci a kvantifikaci perfluorovaných sloučenin se využívá techniky kapalinové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí (LC-MS/MS) a analyzátorem iontů typu iontová past (ITD).
V práci bude prezentována validace metody a dokumenty nálezy těchto látek v živočišných vzorcích.