Stanovení obsahu patulinu
Autor: | Kateřina Hejtmánková |
Ročník: | 4. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Dr. Ing. Věra Schulzová |
Patulin je mykotoxin laktonového typu produkovaný zejména plísněmi Penicillium expansum a Penicillium patulinum. Vyskytuje se v přezrálých nebo poškozených jablkách, méně v hruškách, meruňkách a hroznovém vínu. Je to relativně běžný kontaminant ovocných koncentrátů a džusů, který může sloužit jako indikátor kvality použitého ovoce a dodržení výrobního procesu. Vzhledem k jeho kancerogenitě a mutagenitě jsou jeho obsahy sledovány, a to hlavně v dětské a kojenecké výživě. Podle směrnice (EC) No 1425/2003 je hygienický limit pro kojeneckou výživu 10 µg/kg. Existuje řada metod stanovení, z nichž nejběžnější je HPLC/DAD.
Byla testována různá extrakční činidla a různé typy detekce. Nejnižší detekční limit měla metoda, kdy patulin byl extrahován 84% acetonitrilem, extrakt byl přečištěn pomocí SPE (Mycosep®228 AflaPat), odpařen do sucha a rozpuštěn v 0,005% kyselině octové. Vzorek byl stanoven HPLC/DAD při 276 nm. Detekční limit této metody je 5 µg/kg a jeho snížení je předmětem další práce.