Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2005

Stanovení obsahu patulinu

Autor: Kateřina Hejtmánková
Ročník: 4.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Věra Schulzová

Patulin je mykotoxin laktonového typu produkovaný zejména plísněmi Penicillium expansum a Penicillium patulinum. Vyskytuje se v přezrálých nebo poškozených jablkách, méně v hruškách, meruňkách a hroznovém vínu. Je to relativně běžný kontaminant ovocných koncentrátů a džusů, který může sloužit jako indikátor kvality použitého ovoce a dodržení výrobního procesu. Vzhledem k jeho kancerogenitě a mutagenitě jsou jeho obsahy sledovány, a to hlavně v dětské a kojenecké výživě. Podle směrnice (EC) No 1425/2003 je hygienický limit pro kojeneckou výživu 10 µg/kg. Existuje řada metod stanovení, z nichž nejběžnější je HPLC/DAD.
Byla testována různá extrakční činidla a různé typy detekce. Nejnižší detekční limit měla metoda, kdy patulin byl extrahován 84% acetonitrilem, extrakt byl přečištěn pomocí SPE (Mycosep®228 AflaPat), odpařen do sucha a rozpuštěn v 0,005% kyselině octové. Vzorek byl stanoven HPLC/DAD při 276 nm. Detekční limit této metody je 5 µg/kg a jeho snížení je předmětem další práce.

Aktualizováno: 26.8.2015 13:50, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi