Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2005

Stanovení obsahu vybraných syntetických barviv (azo-barviv)

Autor: Radka Antoňů
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Věra Schulzová

Azo-barviva patří do skupiny látek, které lze díky jejich struktuře snadno rozštěpit na karcinogenní aromatické aminy. Jejich aplikací lze maskovat nepřitažlivý vzhled potraviny pro spotřebitele. Toto jednání lze pokládat za klamání spotřebitele, z těchto důvodů je jejich používání v potravinářství zakázáno.
V předložené studii byla popsána úprava stávající metody stanovení obsahu azo-barviv (sudan I-IV, sudan orange, para red, sudan red) a syntetického barviva rhodaminu B. Barviva byla stanovována ve vzorcích instantních nudlových polévek a ve vzorcích koření. Izolace analytů byla provedena extrakcí směsí acetonitrilu a 1% kyseliny octové v poměru 95:5. Separace a kvantifikace barviv byla provedena technikou kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní detekcí (LC-MS/MS) na přístroji HP 1100 series (Agilent) s hmotnostním detektorem Finnigan LCQ Deca. Separace byla provedena gradientovou elucí na koloně s reverzní fází. Vyvinutá metoda významně zkracuje dobu analýzy a umožňuje stanovení dalších analytů (rhodamin B). Je zároveň vhodnější pro LC-MS aplikace. Ve vyšetřených vzorcích koření a instantních polévek nebyl zjištěn přídavek azo-barviv.

Aktualizováno: 26.8.2015 13:49, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi