Barevné látky vznikající reakcemi isothiokyanátů s aminokyselinami
| Autor: | Magdalena Švecová |
| Ročník: | 5. |
| Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
| Školitel: | Dr. Ing. Karel Cejpek |
Isothiokyanáty (ITC), degradační produkty glukosinolátů, patří v přirozených systémech k nejreaktivnějším složkám. Reagují s celou řadou nukleofilních látek včetně aminokyselin a bílkovin. Primární produkty reakce ITC s aminoskupinami těchto sloučenin mohou být v neutrálním a zejména alkalickém prostředí transformovány na řadu produktů, včetně žlutých, červených a modrých barviv. Tato práce se zaměřuje na nalezení optimálních podmínek pro vznik těchto barevných sloučenin, a to především sloučenin modrých. Byl testován vliv složení reakční směsi, pH reakční směsi, koncentrace složek reakční směsi a teploty, při které reakce probíhá. Cílem práce byla i optimalizace metody přečištění, separace a isolace barevných produktů. K charakterizaci těchto chromoforů byly použity metody HPLC-PDA a LC-MS.