Kvalita brambor z ekologické a konvenční produkce
Autor: | Petra Krejčová |
Ročník: | 3. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Dr. Ing. Věra Schulzová |
V současné době neustále vzrůstá zájem konzumentů o produkty ekologického zemědělství. V souvislosti s tím je věnována zvýšená pozornost hodnocení jakosti plodin z uvedených zemědělských systémů, s cílem posoudit možné rozdíly v jednotlivých parametrech kvality ekologických a konvenčních produktů. Stále více zemědělců a přistupuje k ekologickému pěstování, které přispívá k ochraně životně důležitých částí krajiny. Obsah kontaminujících látek (reziduí pesticidů, těžkých kovů, dusičnanů, atd.) je v ekologicky pěstovaných plodinách významně nižší, existuje však riziko zvýšeného výskytu přírodních toxických látek (např. glykoalkaloidů), kterými se rostlina přirozeně brání proti chorobám a škůdcům. Cílem předkládané práce je srovnání obsahu významných a zdraví prospěšných látek stejně jako sloučenin představujících hygienicko-toxikologické riziko v hlízách brambor pěstovaných ekologickým a konvenčním způsobem. Již od roku 2002 je Ústavu chemie a analýzy potravin realizována studie, zabývající se sledováním obsahu toxických glykoalkaloidů a pro výživu důležitých látek jako kyseliny chlorogenové, vitaminu C, volných aminokyselin a dalších ve vzorcích brambor pěstovaných v lokalitách Pacovsko a Volyňsko. Bylo prokázáno, že obsah sledovaných analytů je závislý především na odrůdě a klimatických podmínkách.