Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2006

Zhodnocení vlivu agrotechnických praktik na výskyt fusariových mykotoxinů v obilovinách

Autor: Petr Dohnal
Ročník: 4.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Monika Sehnalová

Mykotoxiny, sekundární metabolity řady druhů mikroskopických vláknitých hub, patří mezi významné přírodní toxiny, které mohou kontaminovat široké spektrum zemědělských komodit. Mohou způsobovat onemocnění souhrnně nazývaná mykotoxikózy a jsou také častou příčinou vysokých ekonomických ztrát v zemědělství. Zájmem výzkumných pracovišť je objasnění vlivu klimatických a technologických podmínek na napadení obilovin mikroskopickými vláknitými houbami rodu Fusarium a následné produkci mykotoxinů. V rámci projektu NAZV QF 3121, ve spolupráci se Zemědělským výzkumným ústavem Kroměříž (ZVÚ), byla realizována studie zaměřená na zhodnocení vlivů různých technologií pěstování (orba, podmítka, předplodina aj.) na obsah fusariových mykotoxinů v obilovinách. Na Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT v Praze byl na odebraných vzorcích stanoven obsah sedmi trichothecenových mykotoxinů a zearalenonu. Vzorky obilovin byly analyzovány akreditovanou metodou LC-MS/MS: (i) extrakce směsí acetonitril:voda (84:16 v/v), (ii) přečištění extraktu na SPE kolonách MycoSep 226, (iii) kvalifikace a kvantifikace pomocí LC-MS/MS.

Aktualizováno: 26.8.2015 13:13, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi