Příprava interního referenčního materiálu pro stanovení fusariových mykotoxinů: pilotní studie
Autor: | Lenka Štočková |
Ročník: | 4. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Milena Zachariášová |
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity mnoha druhů mikroskopických vláknitých hub, které se dostávají do potravního řetězce a mohou způsobovat řadu zdravotních problémů lidí a zvířat. Jednu z nejsledovanějších skupin mykotoxinů reprezentuje skupina trichothecenů, produkovaná vláknitými houbami rodu Fusarium. Pro efektivní monitoring výskytu mykotoxinů je důležitý neustálý rozvoj analytického procesu a vývoj nových analytických metod. Pro ověření správnosti analytických metod se využívá referenčních materiálů, jejichž vývojem se mimo jiné zabývá projekt BioCop – „New technologies to screen multiple chemical contaminants in foods“, v rámci něhož je uskutečňována i předkládaná práce. Cílem této práce bylo ověření homogenity materiálů (extrudovaných výrobků „baby food“ a „breakfast cereals“), které by později měly sloužit jako referenční. Reprezentativní vzorky byly analyzovány metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí (HPLC/MS-MS) a k ověření homogenity bylo použito statistických testů analýzy rozptylu (ANOVA).