Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2006

Polycyklické aromatické uhlovodíky: riziko dermální expozice

Autor: Jan Plechatý
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Doc. Ing. Vladimír Kocourek, CSc., Ing. Marie Jánská

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) jsou první skupinou látek, u nichž byla bezpečně prokázána souvislost mezi profesionální dermální expozicí a zvýšeným výskytem rakoviny kůže. Tyto látky jsou sledovány v celé řadě jak biotických, tak abiotických matric ze životního a pracovního prostředí. Cílem této práce, která byla provedena ve spolupráci s deníkem Mladá Fronta, bylo testování vyluhovatelné frakce PAU v rukojetích pracovního nářadí z plastů a elastomerů s ohledem na jejich potencionální migraci do pokožky pracovníka. Sledováno bylo 16 základních PAU dle US EPA a některé jejich deriváty. Izolace PAU z rukojetí byla provedena jejich modelovým vyluhováním do isooktanu. Isooktan byl vybrán jako simulant potu rukou ošetřených mastnými kosmetickými přípravky. Identifikace a kvantifikace PAU v simulantu byla provedena metodou kapalinové chromatografie s fluorescenční detekcí (HPLC/FLD) a plynové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí (GC/MS). Výsledky ukázaly značné rozdíly mezi jednotlivými vzorky, z čehož lze usoudit na různou kvalitu vstupních surovin používaných při výrobě (např. použití kvalitních minerálních olejů / odpadních olejů).

Aktualizováno: 26.8.2015 13:11, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi