Perfluorované sloučeniny: „Nové kontaminanty potravního řetězce“
Autor: | Petra Hrádková |
Ročník: | 5. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Doc. Dr. Ing. Jan Poustka |
Konzultant: | Ing. Kateřina Hájková |
V současné době je při posuzování kontaminace životního prostředí a potravních řetězců věnována značná pozornost relativně „nové“ skupině organických polutantů, kterými jsou perfluorované sloučeniny. Mezi nejvýznamnější zástupce této skupiny patří perfluorooktansulfonát a jeho soli (PFOS), dále kyselina perfluorooktanová (PFOA) a perfluorooktansulfonamid (PFOSA). Zejména PFOS se vyznačuje vysokým bioakumulačním potenciálem, a může tak negativně působit na biotickou složku životního prostředí. V rámci této práce byla inovována analytická metoda pro stanovení těchto látek v živočišných matricích. Na rozdíl od dříve používané je nová metoda založena na extrakci analytů do metanolu a následném přečištění pomocí aktivního uhlí. Takto připravený vzorek se analyzuje kapalinovou chromatografií s hmotnostně spektrometrickou detekcí (LCMS/MS) s analyzátorem typu iontová past (ITD). V práci jsou porovnány pracovní charakteristiky nové a původní metody a prezentovány nálezy perfluorovaných látek v játrech ryb z českých řek a v rybích výrobcích z české maloobchodní sítě.