Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2007

Stanovení flavonoidů chmele v pivě a potravinových doplňcích

Autor: Mája Štědrá
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Doc. Dr. Ing. Jan Poustka

Chmelové flavonoidní látky jsou pro své estrogenní účinky v současné době předmětem širokého vědeckého zájmu. Jejich hormonální působení může být využito např. při prevenci problémů, které u žen navozuje menopauza. K těmto účelům jsou na trhu přípravky (tablety) obsahující např. 8-prenylnaringenin nebo tzv. piva pro ženy s navýšeným obsahem flavonoidních látek. Vzhledem k charakteru flavonoidních látek lze pro jejich analýzu využít vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii na reverzní fázi ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (LC-MS/MS), což umožňuje stanovení cílových analytů vedle makrosložek matrice bez časově náročného přečišťování vzorků. Vybrané látky byly analyzovány v jednotlivých frakcích výroby piva a ve vybraných potravinových doplňcích.

Aktualizováno: 25.8.2015 21:17, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi