Sledování kvality ekologicky a konvenčně pěstovaných brambor
Autor: | Petra Krejčová |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Dr. Ing. Věra Schulzová |
V současnosti stále vzrůstá poptávka po produktech ekologického zemědělství. Vzhledem k tomu, že se konvenční zemědělství v dnešní době potýká s řadou problémů, přistupuje k ekologickému pěstování i stále více zemědělských organizací. Ekologický způsob hospodaření přispívá k ochraně důležitých složek životního prostředí a přispívá k rozvoji a údržbě krajiny.
Cílem předkládané práce je srovnání obsahu významných a zdraví prospěšných látek stejně jako sloučenin představujících hygienicko-toxikologické riziko v hlízách brambor pěstovaných ekologickým a konvenčním způsobem. Pozornost byla zaměřena především na sledování obsahu volných aminokyselin, vitamínu C, kyseliny chlorogenové jako zástupce fenolických látek a jednotlivých cukrů. Pro stanovení uvedených látek byla použita metoda HPLC s využitím různých způsobů detekce (UV, FLD, RID, CAD). Byla porovnávána citlivost detekce s použitím konvenčních HPLC detektorů a detektoru Corona CAD (charged aerosol detection). Analyzováno bylo 5 odrůd brambor pěstovaných ekologickým i konvenčním způsobem ve dvou lokalitách.