Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2007

Testování stability referenčního materiálu pro stanovení fusariových mykotoxinů

Autor: Petr Dohnal
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Milena Zachariášová

Mykotoxiny, jakožto sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub, patří mezi významnou skupinu přírodních toxinů. Mezi nejhojněji se vyskytující mykotoxiny patří skupina trichothecenů, jež jsou produkovány vláknitými houbami rodu Fusarium. V rámci zajištění jakosti dat generovaných při analýze potravinových komodit na bázi cereálií jsou používány certifikované referenční materiály. Vývojem takových materiálů se mimo jiné zabývá i projekt BioCop - „New technologies to screen multiple chemical contaminants in foods“. V rámci tohoto projektu byly vyvinuty dva referenční materiály, které byly v loňském roce podrobeny testování homogenity. Dalším krokem ve vývoji referenčních materiálů je ověření stability, které je také předmětem této práce. Referenční materiály „baby food“ a „breakfast cereals“ byly během stabilitního testu skladovány při třech různých teplotách (4; 25 a 40 °C) po dobu jednoho, t ří a šesti měsíců. Změny obsahu analytů během skladování byly vztaženy k průměrné hodnotě z 5-ti referenčních vzorků, které byly po celých 6 měsíců skladovány při teplotě -18 °C. Vzorky byly analyzovány akreditovanou metodou LC-MS/MS.

Aktualizováno: 25.8.2015 21:14, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi