Testování stability referenčního materiálu pro stanovení fusariových mykotoxinů
Autor: | Petr Dohnal |
Ročník: | 5. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Milena Zachariášová |
Mykotoxiny, jakožto sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub, patří mezi významnou skupinu přírodních toxinů. Mezi nejhojněji se vyskytující mykotoxiny patří skupina trichothecenů, jež jsou produkovány vláknitými houbami rodu Fusarium. V rámci zajištění jakosti dat generovaných při analýze potravinových komodit na bázi cereálií jsou používány certifikované referenční materiály. Vývojem takových materiálů se mimo jiné zabývá i projekt BioCop - „New technologies to screen multiple chemical contaminants in foods“. V rámci tohoto projektu byly vyvinuty dva referenční materiály, které byly v loňském roce podrobeny testování homogenity. Dalším krokem ve vývoji referenčních materiálů je ověření stability, které je také předmětem této práce. Referenční materiály „baby food“ a „breakfast cereals“ byly během stabilitního testu skladovány při třech různých teplotách (4; 25 a 40 °C) po dobu jednoho, t ří a šesti měsíců. Změny obsahu analytů během skladování byly vztaženy k průměrné hodnotě z 5-ti referenčních vzorků, které byly po celých 6 měsíců skladovány při teplotě -18 °C. Vzorky byly analyzovány akreditovanou metodou LC-MS/MS.