Využití SPME pro stanovení furanu ve sladech
Autor: | Tereza Valentová |
Ročník: | 5. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Dr. Ing. Kateřina Riddellová |
Furan patří mezi procesní kontaminanty potravin, jde tedy o sloučeninu vznikající při výrobě a zpracování potravin. Vyskytuje se ve vyšších množstvích převážně v potravinách, které prošly tepelným opracováním. Furan je organizací IARC klasifikován jako možný karcinogen pro člověka (skupina 2B), dále u něj byly pozorovány cytotoxické a hepatotoxické účinky. Předkládaná práce je zaměřena na vývoj a využití metody pro stanovení furanu ve vzorcích sladu a piva, prezentovány jsou dílčí výsledky pro vzorky sladu. Použita byla metoda, kdy byly těkavé látky ze vzorku izolovány mikroextrakcí na tuhou fázi a dále separovány pomocí plynové chromatografie a detekovány hmotnostním detektorem typu iontová past. Optimalizovány byly především parametry extrakce a různé způsoby přípravy vzorku. S ohledem na vysokou těkavost analytu byl také zjišťován vliv chlazení (tekutý dusík) na jeho možný únik v průběhu homogenizace vzorku. U optimalizované metody pro stanovení furanu ve vzorcích sladu byly změřeny základní validační charakteristiky a metoda byla použita pro analýzu vzorků tmavého a světlého sladu dodaných do laboratoře v rámci řešení EU projektu „TRUEFOOD“ (FOOD-CZ-2006-016264). Zjištěné nálezy se pohybovaly v rozmezí 16 –3726 µg/kg. Metoda pro stanovení furanu ve vzorcích piva je stále ve stádiu vývoje.