Vývoj SPME metody pro analýzu těkavých sloučenin kmínu
Autor: | Ivana Šnircová |
Ročník: | 5. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Dr. Ing. Kateřina Riddellová |
Sušená semena kmínu kořenného (Carum carvi) patří mezi nejznámější koření používané při přípravě pokrmů. Kvalita kmínu je dána především intenzitou aroma, které se až z 99 % skládá ze sloučenin D-karvonu a D-limonenu. Aby bylo možné aromatický profil kmínu sledovat, byla vyvinuta a optimalizována analytická metoda sestávající z mikroextrakce analytů na tuhou fázi (SPME), separace jednotlivých složek pomocí plynové chromatografie (GC) a detekce analytů hmotnostním detektorem typu iontová past (MS-IT). Optimalizace metody probíhala především na úrovni přípravy vzorku, tudíž optimalizací SPME metody. Bylo nutné určit vhodnou navážku, typ vlákna, dobu sorpce a vliv přídavku vody tak, aby opakovatelnost měření (vyjádřená jako RSD z pěti po sobě jdoucích měření) byla co nejlepší. Takto optimalizovaná metoda SPME-GC-MS byla použita při analýze vzorků kmínu, které se od sebe lišily způsobem sterilace (sterilace za použití suchého tepla a sterilace suchým teplem s navrácením aromatu). Získané výsledky umožnily diskusi o vhodnosti použití sterilačního postupu s navrácením aromatu.