Stanovení captanu a jeho degradačního produktu (1, 2, 3, 6-tetrahydroftalimidu) v jablkách
Autor: | Pavlína Hurdová |
Ročník: | 5. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Ing. Jana Kohoutková, Ph.D., Ing. Markéta Hakenová |
Captan je velmi často používaný fungicid, například v ovocnářství. Pro jeho stanovení se obvykle užívá metoda plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC/MS), ale vzhledem k tomu, že se jedná o relativně nestabilní látku, je poněkud obtížné ji stanovit. Jednou z možností řešení tohoto problému je stanovení captanu prostřednictvím jeho degradačního produktu 1,2,3,6-tetrahydroftalimidu, který je ve srovnání s mateřskou látkou dostatečně stabilní. Na ústavu chemie a analýzy potravin byla proto vyvinuta a zvalidována metoda určená právě pro stanovení captanu a jeho degradačního produktu 1,2,3,6-tetrahydroftalimidu. Touto metodou byly zanalyzovány vybrané vzorky jablek, na které byl aplikován postřik, jehož účinnou složkou byl právě captan. Výsledky získané touto metodou byly následně srovnány s nálezy získanými multireziduální metodou běžně užívanou pro stanovení širokého spektra pesticidů, mezi nimi i captanu.