Dynamika pesticidů v předsklizňovém období: jablka jako surovina pro výrobu dětské výživy
Autor: | Jana Zikmundová |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Jana Urbanová |
Při hodnocení percepcí zdravotních rizik spojených s konzumací potravin uvádí řada konzumentů na prvním místě rezidua pesticidů. Jak vyplynulo z řady studií, největší riziko představují tyto škodliviny pro děti. Na rozdíl od běžných komodit, pro které jsou hodnoty maximálních reziduálních limitů různé, u výrobků určených pro dětskou výživu platí hodnota 0,010 mg/kg. Řada producentů vyžaduje tento limit i u surovin pro jejich výrobu, avšak dodržení tohoto požadavku není pro některé typy pesticidů jednoduché. Předkládaná práce je součástí projektu NAZV 1G46073, jehož cílem je zhodnotit, které pesticidní přípravky jsou vhodné pro ošetření jablek určených k výrobě dětské výživy. Model ošetření v roce 2008 zahrnuje 12 účinných látek, které se již v minulých letech jevily jako vhodné pro tento účel. Sledován byl vliv termínu aplikace, v některých případech i násobné aplikace pesticidu na hladiny reziduí v pěti odběrech od srpna do sklizně v říjnu. Všechny pesticidy uvedené v této práci byly stanoveny kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií. (LC-MS/MS).