Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2008

Hladina fusariových mykotoxinů v ječmenech s různým charakterem škrobu

Autor: Veronika Krtková
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Alexandra Malachová

Při výrobě nutričně a senzoricky hodnotných a hygienicko-toxikologicky nezávadných potravin je nutné vycházet z vhodných vstupních surovin. Ječmen, hlavní surovina při výrobě piva, je velmi často kontaminován mykotoxiny, ty mohou představovat při vyšších obsazích značné zdravotní riziko, ale také problémy v pivovarské technologii. Fusariové mykotoxiny jsou sekundární metabolity mikromycet rodu Fusarium. Nejčastěji se vyskytujícím mykotoxinem obilovin je deoxynivalenol (DON), který je považován za marker mykotoxinové kontaminace. V současné době řada publikací pojednává o „maskovaných mykotoxinech“, z nichž se dnes díky dostupnosti analytického standardu rutinně stanovuje deoxynivalenol-3-glukosid (D3G). Konjugáty mykotoxinů vznikají detoxifikačními procesy v rostlinách, D3G konkrétně-glukosylací.
Dvouletá studie (2007-2008) byla zaměřena sledování obsahu DON a D3G ve vzorcích ječmene jarního s pluchatým a bezpluchatým zrnem s různým zastoupením amylózy a amylopektinu ve škrobu dodané Zemědělským výzkumným ústavem Kroměříž (ZVÚ).

Aktualizováno: 25.8.2015 12:54, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi