Kvalita ekologicky a konvečně pěstovaných brambor
Autor: | Petra Krejčová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Dr. Ing. Věra Schulzová |
V současné době je stále větší poptávka po produktech ekologického zemědělství. Vzhledem k tomu, že lidé stále více chtějí znát původ a složení potravin, které konzumují, je stále přísnější i dohled zemědělců a zdravotnických organizací. Cílem předkládané práce je srovnání obsahu významných a zdraví prospěšných látek stejně jako sloučenin představujících hygienicko-toxikologické riziko v hlízách brambor pěstovaných ekologickým a konvenčním způsobem a také hlízách brambor pěstovaných s použitím různých výživ. Pozornost byla zaměřena především na sledování obsahu vitamínu C, kyseliny chlorogenové jako zástupce fenolických látek a glykoalkaloidů jako zástupce přírodních toxických látek. Zkoumaným materiálem byly hlízy brambor několika odrůd vypěstovaných za kontrolovaných a popsaných podmínek ( ČZU, JČU). Pro stanovení uvedených látek byla použita metoda HPLC s využitím různých způsobů detekce (UV, LCMS/MS).