Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2008

Kvalita ekologicky a konvečně pěstovaných brambor

Autor: Petra Krejčová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Věra Schulzová

V současné době je stále větší poptávka po produktech ekologického zemědělství. Vzhledem k tomu, že lidé stále více chtějí znát původ a složení potravin, které konzumují, je stále přísnější i dohled zemědělců a zdravotnických organizací. Cílem předkládané práce je srovnání obsahu významných a zdraví prospěšných látek stejně jako sloučenin představujících hygienicko-toxikologické riziko v hlízách brambor pěstovaných ekologickým a konvenčním způsobem a také hlízách brambor pěstovaných s použitím různých výživ. Pozornost byla zaměřena především na sledování obsahu vitamínu C, kyseliny chlorogenové jako zástupce fenolických látek a glykoalkaloidů jako zástupce přírodních toxických látek. Zkoumaným materiálem byly hlízy brambor několika odrůd vypěstovaných za kontrolovaných a popsaných podmínek ( ČZU, JČU). Pro stanovení uvedených látek byla použita metoda HPLC s využitím různých způsobů detekce (UV, LCMS/MS).

Aktualizováno: 25.8.2015 12:53, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi