Stanovení trichothecenových mykotoxinů typu A v ovsu
Autor: | Hana Otevřelová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Marta Kostelanská |
Trichothecenové mykotoxiny jsou sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub rodu Fusarium, které jsou častými kontaminanty cereálií. Mezi nejvíce toxické trichotheceny typu A patří T-2 a HT-2 toxiny, jejichž nálezy v některých obilovinách, zvláště v ovsu, jsou stále častější. S ohledem na relativně značnou toxicitu T-2 a HT-2 stanovila evropská vědecká komise pro potraviny (Scientific Comittee on Food, SCF) relativně nízké hodnoty tolerovaného denního příjmu (Tolerable Daily Intake) a deklarovala potřebu získání přesnějších údajů o hladinách uvedených toxinů v dietě. Daný požadavek předpokládá dostupnost přesných analytických metod s nízkými detekčními limity (LOD). Tato práce se zabývá vývojem a optimalizací analytické metody HPLC-MS/MS pro stanovení T2 a H-T2 toxinů pro matrici oves. Byly vyzkoušeny různé druhy extrakce a přečištění extraktů (SPE, imonukolonky). Pro stanovení těchto toxinů byla také využita metoda izotopově značených standardů. Získané data byly použity pro validaci uvedené metody a k analýze reálných vzorků ovsa ze sklizně 2008.