Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2008

Sledování obsahu rutinu v pohance

Autor: Hana Novotná
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Věra Schulzová

Rutin je sloučenina patřící mezi flavonoidní glykosidy. Má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Také je významná jeho antioxidační aktivita a s tím související schopnost zhášet volné radikály. Mezi nejvýznamnější zdroje rutinu v dietě na našem území patří pohanka, o kterou se v poslední době prudce zvyšuje zájem.
Cílem této práce bylo vyvinout, optimalizovat a validovat metodu pro stanovení rutinu v rostlinných matricích. Následně byl porovnán obsah rutinu v pohance a výrobcích z pohanky. Také byl zkoumán vliv kulinářských úprav na změnu obsahu rutinu. Rutin se ze vzorku extrahuje vodným roztokem methanolu a jako analytická koncovka se využívá metoda HPLC s UV detekcí.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:48, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi