Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2008

Využití hmotnostní spektrometrie s desorpční ionizací pro hodnocení kvality a autenticity olivového oleje

Autor: Vojtěch Hrbek
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.; Ing. Lukáš Václavík

V průběhu posledních let došlo v oblasti hmotnostní spektrometrie k výraznému rozvoji tzv. přímých desorpčních ionizačních technik. Mezi nejrozšířenější z nich patří desorpční ionizace elektrosprejem (DESI) a přímá analýza v reálném čase (DART). Hlavní výhodou v porovnání s konvenčními způsoby ionizace je možnost přímo analyzovat vzorky různé povahy za atmosférického tlaku a získat tak informace (hmotnostní spektra) o jejich složení v reálném čase. V rámci této práce byl DART iontový zdroj spojený s vysokorozlišovacím hmotnostní spektrometrem (DART–TOFMS) použit pro hodnocení kvality různých typů olivového oleje a k detekci jeho falšování olejem z lískových oříšků. Analýzou ředěných olejů a extraktů polárních sloučenin za optimalizovaných podmínek, byly pro jednotlivé typy olejů získány hmotnostní spektra triacylglycerolů a minoritních polárnějších komponent (extrahovatelných směsí methanol–voda), které posloužily jako vstupní data pro statistickou analýzu. Aplikací lineární diskriminační analýzy na oba soubory dat byly získány matematické modely použitelné pro klasifikaci studovaných olejů, lepší klasifikace bylo dosaženo při použití hmotnostních spekter polárních látek.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:46, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi